wat is CarPlay?

CarPlay werd in 2013 aangekondigd onder de naam ‘iOS in the Car’. Later wijzigde Apple de naam in CarPlay.

Met CarPlay kun je allerlei functies van de iPhone bedienen terwijl je in de auto zit. Je hoeft daarbij het scherm niet aan te raken.

Alles gaat via spraakcommando’s of via het entertainmentsysteem in de auto.

Apple wil met CarPlay autorijden veiliger maken, omdat je je ogen op de weg kunt houden.

 

 

Hoe werkt CarPlay?

 

Apple’s CarPlay biedt dezelfde mogelijkheden die we al kennen van andere infotainment- en entertainmentsystemen voor in de auto, maar dan specifiek gericht op iOS. Je koppelt de iPhone draadloos of met een kabeltje aan het autosysteem en hebt daarna toegang tot allerlei functies. Denk daarbij aan navigatie, bedienen van de muziek en berichten versturen. Alles wat op het iPhone-scherm is te zien in eenvoudige weergave op het beeldscherm in de auto. Bedienen doe je via het scherm, met spraakcommando’s en met knoppen in de auto. Spraakgestuurde functies zijn afhankelijk van Siri.

 

 

Dit zijn de belangrijkste functies:

 

  • Navigeren met Apple’s kaartenapplicatie, door een adres in te spreken of gebruik te maken van de adressen die al in je iPhone-contactenlijst staan. Ook de verkeersomstandigheden en verwachte aankomsttijd worden getoond.
  • Bellen en terugbellen: via spraakcommando’s je voicemail laten afspelen, iemand bellen en gemiste telefoontjes beantwoorden.
  • Tekstberichten beluisteren: de sms- en iMessage-berichten verschijnen op het scherm, waarna je door Siri kunt laten voorlezen en daarna een reactie inspreken.
  • Muziek bedienen: speel muziek af, pas het volume aan en spring naar het volgende nummer. Dit werkt ook met audioboeken, podcasts en muziekapps zoals Spotify, maar ze moeten wel de CarPlay-bediening ondersteunen.

Is CarPlay geschikt voor mijn iPhone of iPad?

 

CarPlay is geschikt voor alle toestellen vanaf de iPhone 5. Als jouw iPhone beschikt over een Lightning-aansluiting, dan is hij geschikt.

De iPod touch en iPad worden niet ondersteund.

 

Nieuw met iOS 10

1 Apps zelf indelen en toevoegen

 

Als je een CarPlay-gebruiker bent, herken je dit misschien wel: er worden apps op het scherm gezet die je waarschijnlijk nooit gaat gebruiken. CarPlay in combinatie met iOS 10 laat je nu zelf bepalen hoe je het scherm indeelt en welke apps je op je radio zet. Dit doe je op de iPhone zelf door te kiezen voor Instellingen > CarPlay en dan jouw auto te selecteren. Hier zie je vervolgens hoe de apps op het scherm van je auto ingedeeld zijn. Deze kun je vervolgens zelf rangschikken door ze simpelweg te slepen. Je kunt ook de standaardapps Podcasts en Audioboeken van je CarPlay-scherm verwijderen.

De apps voor Telefoon, Muziek, Kaarten, Berichten, Huidige en Auto zijn verplicht, dus die kun je niet verwijderen.

 

2 Vernieuwde Kaarten-app

 

De Kaarten-app gaat in iOS 10 op de schop met een nieuw uiterlijk. In CarPlay-systemen is de app niet zo heel grondig onder handen genomen zoals op de iPhone en iPad, maar de geparkeerde auto-functie komt wel van pas. Het navigeren met kaarten is wel iets gewijzigd met de nieuwe navigatieknoppen op de kaart, als je geen route ingesteld hebt. En zodra je navigeert ziet het blauwe lijntje er een stuk duidelijker uit dankzij een donkerblauwe omlijning, terwijl ook het inzoomen op je route iets aangepast is.

 

3 Makkelijker navigeren in apps

 

Het navigeren in apps gaat met CarPlay in iOS 10 een stuk eenvoudiger. Als je door een verticaal scrolbare lijst moet navigeren, kun je zoals gebruikelijk met je vinger over het scherm vegen als je bijvoorbeeld een systeem met touchscreen hebt. Maar in iOS 10 vind je nu ook een aparte navigatiebalk met twee pijltjes. Tik hierop en je schiet een stuk naar boven of naar onderen in de lijst. Dit is een stuk veiliger en prettiger tijdens het rijden, zeker omdat het scherm van je autoradio nooit recht voor je zit.

Ook verbeterd: het scrollen door je contactenlijst. CarPlay in iOS 9 en eerder had een zelfde alfabetische letterweergave als op je iPhone in je contactenlijst. Dat wil dus zeggen dat je je vinger verticaal over het scherm moest bewegen om de juiste beginletter te selecteren. Met CarPlay in iOS 10 is dat niet meer nodig. Tik in je contactenlijst op de letterbalk en er verschijnt een raster met alle beginletters. Tik er eentje aan en je springt direct door naar de namen die beginnen met de gekozen letter. Dit is vooral tijdens het rijden een stuk makkelijker en sneller.

 

4 Meer opties in Muziek-app

 

Apple Music gaat in iOS 10 op de schop en ook in CarPlay is er het één en ander vernieuwd. De Nieuw-knop is (net als in iOS) vervangen door Blader. Maar dat is niet het enige, want voor Apple Music-gebruikers zit er een nog veel belangrijkere functie in. Als je tijdens het rijden een Apple Music-nummer tegenkomt, kun je deze nu rechtstreeks vanaf je autoscherm toevoegen aan je muziekbibliotheek met het bekende plusje. Bovendien kun je nummers (wederom net als in iOS) als niet leuk markeren.

Naast deze functies moeten er ook meer CarPlay-apps komen, zo kondigde Apple tijdens de WWDC-keynote al aan. Omdat VoIP-apps zoals Skype straks ook gebruik kunnen maken van de standaard Telefoon-interface van iOS, komen deze oproepen ook binnen op je CarPlay-scherm. Tot slot ondersteunt CarPlay ook straks bredere schermen en kan er navigatie-info weergegeven worden in het schermpje achter je stuur.

 

5 Bellen met Skype, Messenger en meer

 

CarPlay is sterk afhankelijk van Siri. In de auto krijg je dezelfde Siri-functies erbij als op de iPhone en iPad, waarbij je ook de mogelijkheid hebt om met allerlei VoIP-gebaseerde diensten te bellen. Je kunt dan bijvoorbeeld met Skype of Facebook Messenger bellen, in plaats van via het gsm-net. De belhistorie en het opzoeken van contactpersonen werkt dan op dezelfde manier als je via de Telefoon-app gewend was.

 

 

6 Meer informatie in zicht met ultra breedbeeld en virtual cockpit

 

Apple heeft aangekondigd dat ook ultrabreedbeeldschermen zullen worden ondersteund in iOS 10, zodat je geen zwarte balken meer aan de zijkant hebt. Daarnaast gaat Apple met CarPlay virtuele cockpits ondersteunen. Dit zijn digitale instrumentenpanelen zoals je op de foto hieronder zit. Je kunt dan op het instrumentpaneel op de bestuurderspositie een pijl zien als je moet afslaan. Je hoeft dan niet zijwaarts te kijken naar de volledige kaart met navigatie-aanwijzingen. Dit zal voorlopig alleen op de nieuwste auto’s beschikbaar zijn